Historie

Inleiding

Veel kerken in Nederland en Duitsland bezitten een orgel dat is gebouwd door de Noord-Duitse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719) Het Schnitgerorgel in de Grote of Sint Michaëlskerk te Zwolle is na de dood van Arp Schnitger voltooid door zijn zonen Frans Casper Schnitger en Johann George Schnitger. Het orgel was bij de oplevering in 1721 het grootste instrument in ons land en wordt nog steeds gerekend tot een van de beste Barokorgels ter wereld. Het orgel bevat ruim 4000 pijpen en telt 64 sprekende stemmen. De laatste grote restauratie werd in 1950 opgedragen aan de Zaanse orgelbouwer Dirk Andries Flentrop. Zijn plan werd in de jaren 1953-1954 tot uitvoer gebracht.

In 2001 werd het orgel door diezelfde firma en met behulp van vele vrijwilligers geheel schoongemaakt. Het laatste onderhoud, restauratie van het speel- en registermechaniek dateert van het voorjaar 2008. Eind 2013 is de windvoorziening met de unieke twaalf originele Schnitger (spaan) balgen volledig gerestaureerd. Het orgel kan nu weer worden getreden.

Tijdens de balgenrestauratie is duidelijk geworden, dat de balgenkamer de grootste en meest originele Schnitger windvoorziening in Europa is. Gelijktijdig is een historisch onderzoek uitgevoerd waarbij vele, nog niet bekende zaken, aan het licht zijn gekomen!

Met behulp van de resultaten van dit onderzoek zal een nieuw plan worden ontwikkeld hoe de rest van het orgel zal moeten worden gerestaureerd. Onder andere de tongwerken en de windvoorziening zijn aan een grondige opknapbeurt toe.

Het is de wens dat het Schnitgerorgel op haar 300e verjaardag in 2021 weer helemaal tiptop is!

In de volgende hoofdstukken is de tekst van de vorige website onveranderd overgenomen Voor de geïnteresseerden geeft het een goed beeld van de rijke historie van het orgel
Het hoofdstuk Restauratie is aangepast omdat van de oorspronkelijk genoemde drie fases er inmiddels twee zijn uitgevoerd.

De derde fase zal later nog apart worden beschreven

volgende