Historie

Inleiding.

Veel kerken in Nederland en Duitsland bezitten een orgel dat is gebouwd door de Noord-Duitse orgelbouwer Arp Schnitger (1648-1719), de Stradivarius onder de orgelbouwers. Het Schnitgerorgel in de Grote of Sint Michaëlskerk te Zwolle is na de dood van Arp Schnitger voltooid door zijn zonen Frans Casper Schnitger en Johann George Schnitger. Het orgel was bij de oplevering in 1721 het grootste instrument in ons land en wordt nog steeds gerekend tot een van de beste Barokorgels ter wereld. Het orgel bevat ruim 4000 pijpen en telt 64 sprekende stemmen. De laatste grote restauratie werd in 1950 opgedragen aan de Zaanse orgelbouwer Dirk Andries Flentrop. Zijn plan werd in de jaren 1953-1954 uitgevoerd en was in die tijd een gedurfd voorbeeld van historiserend restaureren. .

In 2001 werd het orgel opnieuw door Flentrop, en met behulp van vele vrijwilligers, geheel schoongemaakt. Het laatste onderhoud, restauratie van het speel- en registermechaniek dateert van het voorjaar 2008. 

Eind 2013 is de windvoorziening met de unieke twaalf originele Schnitger spaanbalgen volledig gerestaureerd. Het orgel kan nu weer worden getreden. Tijdens de balgen restauratie is duidelijk geworden, dat de balgenkamer de grootste en meest in oorspronkelijke staat verkerende windvoorziening van Schnitger in Europa is. Gelijktijdig is een historisch onderzoek uitgevoerd waarbij vele, nog niet bekende zaken, aan het licht zijn gekomen!

Met behulp van de resultaten van dit onderzoek wordt  een nieuw plan ontwikkeld hoe de rest van het orgel het best kan  worden gerestaureerd. Onder andere de tongwerken en de windvoorziening zijn aan een grondige opknapbeurt toe. Maar ook de beelden en de orgelkas vertonen mankementen die aangepakt moeten worden.

Het is onze  wens dat het Schnitgerorgel op haar 300e verjaardag in 2021 weer helemaal tiptop is en daar maken we ons sterk voor! Doet u mee?

volgende