Media

Hier vindt u foto’s, video’s of artikelen uit diverse media over de restauratie van het orgel.

In de media:

Aanloop naar de restauratie van 1956 in ‘Het Orgel’

In het November-nummer 2023 van het vakblad ‘Het Orgel’ is een uitgebreid artikel verschenen van onze orgeladviseur Cees van der Poel over de perikelen rondom de aanloop van de restauratie van het Schnitgerorgel in 1956. Aan de hand van gegevens uit het bedrijfsarchief van Flentrop Orgelbouw en het persoonlijk archief van Arie Bouman beschrijft Cees de voorbereiding en uitvoering van het werk en laat hij zien welke afwegingen destijds zijn gemaakt om tot ingrijpende keuzes voor de restauratie te komen.


Nazaat Arp Schnitger geeft startschot voor restauratie

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academiehuis Grote Kerk Zwolle heeft mevrouw Nel Schnitger (91) – afstammeling van de wereldberoemde orgelbouwer Arp Schnitger –  op dinsdagmiddag 26 april 2022 het startschot gegeven voor de langverwachte restauratie van het fameuze Schnitgerorgel! 

De start van de restauratie werd – met muzikale omlijsting door organist Toon Hagen – gemarkeerd door het onthullen van een groot doek, met daarop een afbeelding van het orgel zoals het er over ongeveer een jaar uit gaat zien. Pers en de vele aanwezige belangstellenden werden welkom geheten door Coby Zandbergen, directeur van Academiehuis Grote Kerk. Onze voorzitter Wilbert Potjes nam de honneurs waar van adviseur Cees van der Poel, die door familieomstandigheden verhinderd was. De aanwezigen kregen een glimp te zien van wat Zwolle de komende jaren te wachten staat met dit prachtige instrument.

Dat het Schnitgerorgel zich na jaren stilte nog steeds mag verheugen in een grote belangstelling blijkt wel uit de aandacht van de landelijke, regionale en lokale media voor de start van de restauratie in uitzendingen op o.a. NOS Radio 1 Journaal, de muziekprogramma’s ‘De Ochtend van 4’ en ‘Podium’ op Radio 4 en RTV Oost! Klik op de knop hieronder voor het item van RTV Oost met daarin (na de reclames) een filmpje met toelichting door adviseur Cees van der Poel.

Dit feestelijke feit heeft tot de nodige aandacht in medialand geleid. Een paar links naar uitzendingen en publicaties over deze gebeurtenis:


Voorzitter Wilbert Potjes met mevrouw Nel Schnitger na de lancering van de restauratie (foto: Gerard van der Sluijs)


Video Toon Hagen over interpretatie Barokmuziek

Er is een video verschenen van Toon Hagen, waarin hij u als kijker meeneemt naar het spelen en interpreteren van barokmuziek op het orgel.


Kidsreporters op bezoek bij het Schnitgerorgel

Academiehuis De Grote Kerk heeft een aantal jonge razende reporters ingezet om ook een jong publiek kennis te laten maken met De Grote Kerk en wat daar nu allemaal gebeurt. Eén van de onderwerpen is het grote Schnitgerorgel en de vraag waarom die nu leeg is. Toon Hagen legt uit waarom dit zo is en wat er gaat gebeuren.


Oudere berichten

In de pers:
Schnitgerorgel in het nieuws bij RTV Oost: Kamervragen over de rijksbijdrage voor de restauratie van het orgel – 22/12/2020

een artikel over het hernieuwd organiseren van de vrijdagse marktconcerten in de Grote of St. Michaëlskerk in De Swollenaer – 26/08/2020

Video:
Een mooi item over de aanstaande restauratie van de Grote of St. Michaëlskerk en de restauratie van het Schnitgerorgel. Zie dit interview van RTVFocusZwolle met Gerben Pol. Let wel: het genoemde bedrag van 3,5 miljoen euro is alleen voor de restauratie van de kerk. De restauratie van het orgel is daarin nog niet meegenomen! – 12/06/2020

In de pers
De Stentor – 300-jarig orgel kucht en rochelt…  – 14/04/2016

Fotoverslag restauratie balgen:
Op 3 juni 2013 is begonnen met het openen van de balgenkast en verwijderen van 8 van de in totaal 12 blaasbalgen. In de weken daarop zijn de 8 balgen van nieuw leer voorzien en daar waar nodig gerestaureerd. Op onze Facebookpagina kunt u de foto’s zien. (Ook als u zelf geen account hebt!)  Neem direct een kijkje en volg ons om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en aanpassingen op de website.

Video:
RTV OOST nieuws flits uitnemen van de balgen.

Bij het aanbieden van het onderzoeksrapport door orgelbouwadviseur Cees van der Poel:
De Swollenaer – Schnitgerorgel uit Grote Kerk klaar voor restauratie – 7/10/14
De Stentor – Rapport van 1106 pagina’s over Schnitgerorgel Zwolle – 7/10/14

Rond de restauratie van de balgen:
De Stentor –  De blaasbalgen scheppen een luchtje – 16/7/13
Weblog Zwolle – Zware blaasbalgen uit Grote Kerk getakeld (incl. foto’s) – 15/7/13