Media

Hier vindt u foto’s, video’s of artikelen uit diverse media over de restauratie van het orgel.

In de media:

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academiehuis Grote Kerk Zwolle heeft mevrouw Nel Schnitger (91) – afstammeling van de wereldberoemde orgelbouwer Arp en diens zoon Frans Caspar Schnitger –  op dinsdagmiddag 26 april 2022 het startschot gegeven voor de langverwachte restauratie van het fameuze Schnitgerorgel! 

Dit feestelijke feit heeft tot de nodige aandacht in medialand geleid. Een paar links naar uitzendingen en publicaties over deze gebeurtenis:


Voorzitter Wilbert Potjes met mevrouw Nel Schnitger na de lancering van de restauratie (foto: Gerard van der Sluijs)

Video Toon Hagen over interpretatie Barokmuziek

Er is een video verschenen van Toon Hagen, waarin hij u als kijker meeneemt naar het spelen en interpreteren van barokmuziek op het orgel.


Kidsreporters op bezoek bij het Schnitgerorgel

Academiehuis De Grote Kerk heeft een aantal jonge razende reporters ingezet om ook een jong publiek kennis te laten maken met De Grote Kerk en wat daar nu allemaal gebeurt. Eén van de onderwerpen is het grote Schnitgerorgel en de vraag waarom die nu leeg is. Toon Hagen legt uit waarom dit zo is en wat er gaat gebeuren.


Oudere berichten

In de pers:
Schnitgerorgel in het nieuws bij RTV Oost: Kamervragen over de rijksbijdrage voor de restauratie van het orgel – 22/12/2020

een artikel over het hernieuwd organiseren van de vrijdagse marktconcerten in de Grote of St. Michaëlskerk in De Swollenaer – 26/08/2020

Video:
Een mooi item over de aanstaande restauratie van de Grote of St. Michaëlskerk en de restauratie van het Schnitgerorgel. Zie dit interview van RTVFocusZwolle met Gerben Pol. Let wel: het genoemde bedrag van 3,5 miljoen euro is alleen voor de restauratie van de kerk. De restauratie van het orgel is daarin nog niet meegenomen! – 12/06/2020

In de pers
De Stentor – 300-jarig orgel kucht en rochelt…  – 14/04/2016

Fotoverslag restauratie balgen:
Op 3 juni 2013 is begonnen met het openen van de balgenkast en verwijderen van 8 van de in totaal 12 blaasbalgen. In de weken daarop zijn de 8 balgen van nieuw leer voorzien en daar waar nodig gerestaureerd. Op onze Facebookpagina kunt u de foto’s zien. (Ook als u zelf geen account hebt!)  Neem direct een kijkje en volg ons om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes en aanpassingen op de website.

Video:
RTV OOST nieuws flits uitnemen van de balgen.

Bij het aanbieden van het onderzoeksrapport door orgelbouwadviseur Cees van der Poel:
De Swollenaer – Schnitgerorgel uit Grote Kerk klaar voor restauratie – 7/10/14
De Stentor – Rapport van 1106 pagina’s over Schnitgerorgel Zwolle – 7/10/14

Rond de restauratie van de balgen:
De Stentor –  De blaasbalgen scheppen een luchtje – 16/7/13
Weblog Zwolle – Zware blaasbalgen uit Grote Kerk getakeld (incl. foto’s) – 15/7/13