Zomeravondconcert op 13 juli afgelast

Uniek zomeravondconcert met orgel, panfluit en harp in Academiehuis Grote Kerk Zwolle op zaterdag 13 juli 2024 gaat niet door.

Door tegenvallende kaartverkoop heeft de organisatie helaas moeten besluiten om het zomeravondconcert niet door te laten gaan.

Canto Ostinato: een Nederlandse klassieker

Organist Geerten van de Wetering: “De reacties vorig jaar op onze uitvoering van Canto Ostinato waren bijzonder enthousiast. Voor sommigen behoorde het zelfs tot een van de mooiste en origineelste uitvoeringen die ze hadden gehoord. Prachtig als je zulke reacties krijgt natuurlijk. Door de bijzondere bezetting met panfluit, harp en orgel ervoeren velen het stuk als nieuw. Daarom leek het ons mooi om ook dit jaar in de reprise te gaan. En met een extra bijzonderheid: de première van een nieuw werk voor orgel en panfluit van Celia Swart, een jonge aanstormende componiste. Een spannende avond dus!” Geerten bespeelt voor deze gelegenheid het tijdelijk geplaatste Flentrop-orgel, omdat het Schnitgerorgel in restauratie is.

Shifting Presence: grote en aangename verrassing

“De kennismaking met de muziek van Celia Swart is een grote en aangename verrassing”, vertelt Koene. “We raakten gegrepen door haar natuurlijke, verhalende en actuele taal. Met groot gevoel voor kleur, harmonie, perfecte proporties verwerkt in verschillende tijdslagen, weten haar stukken ons van begin tot eind te boeien. Precies wat we nodig hebben in ons streven een repertoire op te bouwen voor de fascinerende combinatie van panfluit en orgel”.

Over Shifting Presence

Swart schrijft zelf over haar nieuwe werk: “Shifting Presence voor panfluit en orgel neemt de luisteraar mee op een ‘levensreis’ van het lichaam en de ziel. Ik vond het inspirerend om beide instrumenten hieraan te verbinden. De panfluit verklankt het lichaam en het orgel de ziel. Het orgel zit vol met verschillende klanken en klanklagen, die kunnen groeien en vibreren in de ruimte. De panfluit wordt direct aangestuurd door de adem, en is heel veelzijdig qua expressieve mogelijkheden. Deze twee, lichaam en ziel, worden met elkaar verbonden door een groeiende melodie. Samen maken ze een levensreis en ontdekken wat er gebeurt met de ziel als het lichaam eindigt. Juist in een spirituele ruimte zoals de Grote Kerk in Zwolle vind ik dit een spannende zoektocht.

Mijn eerste ontmoeting met het orgel was in de Kloosterkerk in Den Haag, door middel van een introductie door organist Geerten van de Wetering. Ik was erg benieuwd naar de klanken en Geerten demonstreerde de vele mogelijkheden. Het viel mij op dat wanneer een register niet helemaal uitgetrokken was, je een soort ’tussenin’ klank kreeg. Daarom ging ik experimenteren met het langzaam uittrekken en terugduwen van een register. In wezen krijg je dan een soort ‘zweleffect’, wat ik direct prachtig vond. In mijn muziek werk ik vaak met volume zwellingen (crescendo, diminuendo) en ik vond het spannend om het orgel, dat ik ken als een aan/uit en statisch instrument, te kunnen laten ademen. Dit effect heb ik gaandeweg tijdens het schrijven van het werk gekoppeld aan de ziel, een bol van energie die altijd in beweging is, een soort lichtbol die gloeit door de ruimte.

Wat mij ook opviel was het mixtuurregister. Die klinkt anders als de rest. Je hoort namelijk allerlei boventonen tegelijkertijd. Het klonk voor mij als een soort ‘sterretjes vuurwerk’, een multidimensionaal geluid dat voelde als een verrijking en uitzetting van de ziel.”

Toon Hagen stadscomponist van de dag 2024

Zaterdag 15 juni is uitgeroepen tot de Dag van de Componist. Dit is een landelijk festival met dit jaar speciale aandacht voor Zwolle!

De organisatie (Muzinder uit Zwolle en New Music NOW) heeft vanaf 9.30 uur een uitdagend en dagvullend programma uitgewerkt rondom het werk van Zwolse componisten waaronder Kris Oelbrandt, Annette Kruisbrink, en stadscomponist van de dag, Toon Hagen. Op verschillende locaties in de stad kunt u kennismaken met al bekende en nieuwe muziek van deze Zwollenaren.

Locaties zijn o.a. het ArtEZ Conservatorium, Stadkamer Centrum, Academiehuis Grote Kerk, Station Zwolle en de Doopsgezinde Kerk. Maar ook het carillon van de Peperbus zal te horen zijn!

Tijdens het stationsconcert (12.00 uur) wordt het nieuwe Stadslied van Zwolle – speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd door Toon Hagen – door Meander Bigband en diverse zangers ten gehore gebracht.

Ga voor het programma en informatie over uitvoerenden naar de website van NewMusicNOW.

CD-restant verkoop voor het Schnitgerorgel

Deze eerste week van oktober is het 302 jaar geleden dat het gloednieuwe Schnitgerorgel werd opgeleverd! Omdat we het nog een tijdje zonder geluid van dit majestueuze orgel moeten doen hebben we een nieuwe actie bedacht om de kas van de restauratie verder te spekken.

Onlangs is nog een voorraad CD’s opgedoken met verschillende opnames van het Schnitgerorgel van vóór de restauratie. U kunt in het bezit komen van deze CD’s. De opbrengst komt ten goede aan de restauratie van het orgel.

Om welke CD’s gaat het?

Het gaat om de volgende CD’s:

  • Musica Michaelis Live (2002/2006), Ach wie flüchtig, ach wie nichtig. Toon Hagen speelt werken van Bruhns, Böhm, J.S. Bach en Hagen.
  • Musica Michaelis 1 (2002). Toon Hagen en Rienk Jiskoot spelen werken van Scheidemann, Buxtehude en J.S. Bach. UITVERKOCHT
  • Musica Michaelis 2 (2007). Toon Hagen en Rienk Jiskoot spelen werken van Buxthude, Pachelbel, Hanff en J.S. Bach.
  • Grote Orgelmis van J.S. Bach, uitgevoerd door Charles de Wolff in 1969, opnieuw uitgebracht door Zwoverink CD productions.
  • Charles de Wolff speelt werken van J.S. Bach, Reger, Jolivet en Ligeti, uitgebracht door Prestare (NCRV/Zwoverink).
  • Herinneringen aan Lucas Lindeboom live (1986/1987). Lucas Lindeboom speelt werken van J.S. Bach, Widor, Bonnet, Kryjanowski, Monnikendam en Asma. Van deze CD zijn maar een beperkt aantal exemplaren beschikbaar.

Hoe kom ik eraan en wat kost het?

Wilt u één of meerdere van deze CD’s? Geef uw bestelling door via het e-mailadres van de stichting Schnitgerorgel Zwolle: info@schnitgerorgelzwolle.nl. Bestelt u 5 of meer exemplaren dan vragen we een bijdrage van € 7,50 per CD. Tot 5 exemplaren vragen wij € 10,- per CD. Omdat de opbrengst ten goede komt aan de restauratie van het Schnitgerorgel hebben wij er uiteraard geen bezwaar tegen als u een hogere bijdrage doneert op ons bankrekeningnummer NL55 ABNA 0598 0521 00 ten name van Stichting Schnitgerorgel Zwolle o.v.v. CD-aktie.

Vanaf zaterdag 14 oktober zijn ze ook te verkrijgen bij de marktconcerten! Dat is het enige moment waarop u de CD’s in de kerk zelf kunt aanschaffen. Ze zijn verder (nog) niet te koop in de Grote Kerk.

Donateurs van de stichting Schnitgerorgel Zwolle krijgen bij bestelling van meerdere CD’s één CD naar keuze gratis. Voor alles geldt: zolang de voorraad strekt. Tot en met drie CD’s per bestelling komen verzendkosten voor uw rekening. Daarboven nemen wij de verzendkosten voor onze rekening. U hoeft pas geld over te maken op onze rekening nadat u een reactie van ons hebt gekregen over uw bestelling.

Tip voor notenliefhebbers: combineer uw bestelling met de aanschaf van de Het ‘Zwols Muziekboek’, dat in november 2022 is verschenen ter ere van Lucas Lindeboom. Het bevat niet eerder gepubliceerde werken van Chris en Lucas Lindeboom en Jaap Nieuwenhuijse en u kunt het in bezit krijgen voor € 13,95 (excl verzendkosten). De opbrengst hiervan komt eveneens ten goede aan de restauratie van het Schnitgerorgel. Ga voor meer informatie naar dit bericht. In Orgelnieuws.nl van 21 maart 2023 is aandacht geschonken aan deze publicatie.

Marktconcert
Bert Gelderman

Marktconcert op zaterdag 6 juli 2024!

Op zaterdag 6 juli is er om 16.00 uur weer een marktconcert in Academiehuis Grote Kerk Zwolle, dit keer verzorgd door organist Bert Gelderman (Zalk)! Bert speelt een aantrekkelijk programma met werken van Kittel, Pool, Mendelssohn en De Lange.

Ook voor de komende tijd staat weer een aantal interessante marktconcerten geprogrammeerd. We werken daarin samen met de Dominicanenkerk, Lutherse kerk en de Onze Lieve Vrouwenbasiliek. Daar worden ook op zaterdag concerten georganiseerd. We willen uiteraard voorkomen dat we elkaars concurrenten worden en plannen geen concerten op hetzelfde tijdstip. Houd daarom onze website in de gaten.

Na afloop van het concert zijn ook CD’s met opnames van het Schnitgerorgel te verkrijgen. Zie hiervoor de CD-aktie in dit bericht.

Kom om 16.00 uur genieten van een (ruim) half uur mooie orgelmuziek op het (tijdelijk geplaatste) Leeuwenbergh-orgel van Flentrop in de fraai gerestaureerde ruimte van de kerk. De toegang is gratis. Een donatie, wijnaankoop, pijpadoptie of CD-aankoop – als waardering voor de belangeloze inzet van de musicus – ten behoeve van de restauratie van het wereldberoemde Schnitgerorgel wordt uiteraard zeer op prijs gesteld!

Lees verder Marktconcert
Bert Gelderman

Unieke Canto Ostinato (orgel, harp en panfluit) op 13 juli

Uniek zomeravondconcert met orgel, panfluit en harp in Academiehuis Grote Kerk Zwolle op zaterdag 13 juli 2024, aanvang 20.15 uur!

Canto Ostinato van Simeon ten Holt heeft vaker geklonken in Academiehuis Grote Kerk Zwolle, maar nog nooit in de bezetting voor deze avond. Daarnaast klinkt in Zwolle het nieuwe werk ‘Shifting Presence’ van componiste Celia Swart. Organist Geerten van de Wetering, panfluitist Matthijs Koene en harpiste Beate Loonstra staan garant voor een meeslepende zomeravond op bank, zitzak of yogamat.

Canto Ostinato: een Nederlandse klassieker

Organist Geerten van de Wetering: “De reacties vorig jaar op onze uitvoering van Canto Ostinato waren bijzonder enthousiast. Voor sommigen behoorde het zelfs tot een van de mooiste en origineelste uitvoeringen die ze hadden gehoord. Prachtig als je zulke reacties krijgt natuurlijk. Door de bijzondere bezetting met panfluit, harp en orgel ervoeren velen het stuk als nieuw. Daarom leek het ons mooi om ook dit jaar in de reprise te gaan. En met een extra bijzonderheid: de première van een nieuw werk voor orgel en panfluit van Celia Swart, een jonge aanstormende componiste. Een spannende avond dus!” Geerten bespeelt voor deze gelegenheid het tijdelijk geplaatste Flentrop-orgel, omdat het Schnitgerorgel in restauratie is.

Shifting Presence: grote en aangename verrassing

“De kennismaking met de muziek van Celia Swart is een grote en aangename verrassing”, vertelt Koene. “We raakten gegrepen door haar natuurlijke, verhalende en actuele taal. Met groot gevoel voor kleur, harmonie, perfecte proporties verwerkt in verschillende tijdslagen, weten haar stukken ons van begin tot eind te boeien. Precies wat we nodig hebben in ons streven een repertoire op te bouwen voor de fascinerende combinatie van panfluit en orgel”.

Over Shifting Presence

Swart schrijft zelf over haar nieuwe werk: “Shifting Presence voor panfluit en orgel neemt de luisteraar mee op een ‘levensreis’ van het lichaam en de ziel. Ik vond het inspirerend om beide instrumenten hieraan te verbinden. De panfluit verklankt het lichaam en het orgel de ziel. Het orgel zit vol met verschillende klanken en klanklagen, die kunnen groeien en vibreren in de ruimte. De panfluit wordt direct aangestuurd door de adem, en is heel veelzijdig qua expressieve mogelijkheden. Deze twee, lichaam en ziel, worden met elkaar verbonden door een groeiende melodie. Samen maken ze een levensreis en ontdekken wat er gebeurt met de ziel als het lichaam eindigt. Juist in een spirituele ruimte zoals de Grote Kerk in Zwolle vind ik dit een spannende zoektocht.

Mijn eerste ontmoeting met het orgel was in de Kloosterkerk in Den Haag, door middel van een introductie door organist Geerten van de Wetering. Ik was erg benieuwd naar de klanken en Geerten demonstreerde de vele mogelijkheden. Het viel mij op dat wanneer een register niet helemaal uitgetrokken was, je een soort ’tussenin’ klank kreeg. Daarom ging ik experimenteren met het langzaam uittrekken en terugduwen van een register. In wezen krijg je dan een soort ‘zweleffect’, wat ik direct prachtig vond. In mijn muziek werk ik vaak met volume zwellingen (crescendo, diminuendo) en ik vond het spannend om het orgel, dat ik ken als een aan/uit en statisch instrument, te kunnen laten ademen. Dit effect heb ik gaandeweg tijdens het schrijven van het werk gekoppeld aan de ziel, een bol van energie die altijd in beweging is, een soort lichtbol die gloeit door de ruimte.

Wat mij ook opviel was het mixtuurregister. Die klinkt anders als de rest. Je hoort namelijk allerlei boventonen tegelijkertijd. Het klonk voor mij als een soort ‘sterretjes vuurwerk’, een multidimensionaal geluid dat voelde als een verrijking en uitzetting van de ziel.”

Tijd, prijs en tickets

Het concert is op zaterdag 13 juli om 20.15 uur in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Tickets voor dit bijzondere concert zijn te bestellen a € 25,- (inclusief drankje) via de website van Academiehuis Grote Kerk Zwolle (klik op de link voor kaarten of klik op de knop hieronder)

Slotconcert Dag van de Componist 15 juni in Zwolle

Het kan u bijna niet zijn ontgaan. Zaterdag 15 juni is het landelijke festival Dag van de Componist met dit jaar speciale aandacht voor Zwolle! Een dag waarin Zwolle bol staat van de muziek.

De organisatie (Muzinder uit Zwolle en New Music NOW) heeft vanaf 9.30 uur een uitdagend en dagvullend programma uitgewerkt rondom het werk van Zwolse componisten waaronder Kris Oelbrandt, Annette Kruisbrink, en stadscomponist van de dag, Toon Hagen. Op verschillende locaties in de stad kunt u kennismaken met al bekende en nieuwe muziek van deze Zwollenaren.

In Academiehuis Grote Kerk Zwolle (klik op de link voor kaarten) vindt om 20.30 uur het slotconcert van de dag plaats waar in het tweede deel van en door Toon Hagen enkele werken voor koor, solist en orkest ten gehore worden gebracht. Medewerking wordt verleend door Jonne Kleinjan (trompet), Luuk Schuurman (orgel), Esther de Vos (mezzosopraan).

En vergeet ook niet in de middag om 14.00 uur nog een concert van de compositieklas van Artez mee te pikken. Aanstormend talent waar u nu al mee kennis kunt maken.

Ga voor het programma en informatie over uitvoerenden naar de website van NewMusicNOW.

Orgelwandeltocht op zaterdag 20 april

Leeflang-orgel Lutherse Kerk Zwolle

In Academiehuis Grote kerk Zwolle vinden voorlopig geen orgel(markt)concerten plaats. Wij houden u via deze website, de Facebookpagina en de nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen en de mogelijkheid om concerten te kunnen bezoeken.

Als alternatief wijzen wij u graag op de orgelwandeltocht op zaterdag 20 april a.s., die door Luuk Schuurman, cantor-organist van de Lutherse kerk Zwolle, verzorgd wordt. U kunt op drie verschillende locaties genieten van orgelmuziek uit verschillende stijlperioden, passend bij de orgels die door Luuk worden bespeeld:

Inloop vanaf 10.30 uur in de Waalse Kerk
1e concert om 11.00 uur in de Waalse Kerk aan de Schoutenstraat
2e concert om 12.30 uur in de Lutherse Kerk aan de Koestraat
3e concert om 14.30 uur in de Dominicanenkerk aan de Assendorperstraat

De toegang is gratis, wel worden collectes na afloop gehouden. Voor meer informatie en het programma zie deze link naar de website van Luuk Schuurman.