Actueel


VUUR-concert met Toon Hagen en Martin van Heerde

Dinsdagavond 9 november 2021 gaat Toon Hagen op de vleugel in Academiehuis Grote Kerk Zwolle improviseren op VUUR, de installatie die de Zwolse kunstenaar Jan Pieter Gootjes heeft gemaakt naar aanleiding van het verhaal over de Jakobsladder. 

Aanvang is 20.00 uur. Het programma duurt tot circa 21.30 uur. De toegang is vrij. U hoeft niet te reserveren, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen wordt u wel gevraagd uw coronapas te tonen.

De expositie VUUR in Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Jan Pieter Gootjes gaat deze avond vertellen over zijn expositie en over de panelen van het Klop-kistorgel, die hij in 2008 gemaakt heeft. Op dit kistorgel gaat de Zwolse organist – en bestuurslid van de stichting Schnitgerorgel Zwolle – Martin van Heerde spelen. Zijn muziekkeuze heeft een link met de expositie.

Het Klop-kistorgel in Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Tijdens het programma wordt u bijgepraat over de restauratie van het Schnitgerorgel.
U kunt voor, tijdens en na het concert de expositie bekijken en beleven.

Van harte welkom.

Wilt u los van dit concert de expositie bezoeken? Dat kan van dinsdag t/m zaterdag. 
Openingstijden: 11.00-17.00 uur. De laatste dag van de expositie zal 17 november zijn.
De toegang tot het Academiehuis is gratis.


Schnitgerorgel 300 jaar oud!

Op 2 oktober 2021 is het precies 300 jaar geleden dat het Schnitgerorgel in Zwolle werd opgeleverd. Wat hadden we dat graag groots met u gevierd met een muziekfestival waarin het gerestaureerde orgel het middelpunt vormde. Helaas…..het omgekeerde is het geval: het orgel kan geen enkel geluid voortbrengen omdat er geen pijp meer in het orgel zit. Alles in afwachting van het verkrijgen van genoeg geld om de restauratie te kunnen starten.

Begin september jl is de subsidie-aanvraag bij het ministerie van OCW ingediend voor een bijdrage uit de regeling Klinkend Erfgoed. We hopen over niet al te lange tijd op goed nieuws, waarmee de restauratie eindelijk concreet in beeld gaat komen.

Om het leed wat te verzachten, en ook om u nog de gelegenheid te bieden te genieten van het orgel zoals het was, hebben we een webpagina Luisteren en Kijken gemaakt met luister- en kijkvoorbeelden van het Schnitgerorgel zoals het in de afgelopen decennia door verschillende organisten is bespeeld. Op deze manier willen we toch een beetje stil staan bij het feit dat dit bijzondere culturele erfgoed al 300 jaar lang in Zwolle een grote rol heeft mogen spelen in het muzikale en religieuze leven van de stad. We hopen dat u er van geniet. Door op de knop hieronder te klikken komt u rechtstreeks op de pagina Luisteren en Kijken


Kidsreporters op bezoek bij het Schnitgerorgel

Academiehuis De Grote Kerk heeft een aantal jonge razende reporters ingezet om ook een jong publiek kennis te laten maken met De Grote Kerk en wat daar nu allemaal gebeurt. Eén van de onderwerpen is het grote Schnitgerorgel en de vraag waarom die nu leeg is. Toon Hagen legt uit waarom dit zo is en wat er gaat gebeuren.


Academiehuis De Grote Kerk Zwolle weer open voor publiek

Orgelconcerten zijn voorlopig helaas nog niet mogelijk. Zoals gezegd wordt de Grote Kerk de komende jaren onder handen genomen. Dit betekent dat er aanpassingen nodig zijn om de orgelconcerten door te kunnen laten gaan: het Schnitgerorgel is volledig ontruimd ter voorbereiding op de grote restauratie. Het Leeuwenbergh-orgel – waar voorlopig alle concerten op zullen plaatsvinden – is volledig ingepakt om te voorkomen dat bouwstof en -gruis in het orgel komen. Op dit moment is het orgel omgeven door steigers en kunnen er geen concerten op gegeven worden. Andere concerten kunnen inmiddels wel weer plaatsvinden.

In samenwerking met Academiehuis Grote Kerk wordt alles in het werk gesteld om zo gauw als mogelijk weer (orgel)muziek te kunnen aanbieden. Wij verwachten en hopen vanaf begin 2022 weer concerten te kunnen organiseren. Wij houden u van de ontwikkelingen op de hoogte.

Voor meer informatie: zie de website van het Academiehuis.