Actueel

Schnitgerorgel van dichtbij bekijken

detail van de orgelkas van het Schnitgerorgel (foto: Gerard van der Sluijs)

Heeft u het Schnitgerorgel wel eens van dichtbij willen bekijken? Dat kan nu! In het weekend van 9, 10 en 11 april is er een unieke kans om op ooghoogte te komen met het wereldberoemde orgel in Academiehuis/De Grote Kerk Zwolle. Bekijk het unieke houtsnijwerk en de beelden. En ontdek hoe de verschillende verdiepingen van het orgel door de familie Schnitger zijn opgebouwd in 1721. Een eenmalige mogelijkheid in coronatijd, en omdat de steigers die nu in de kerk staan – ook vlak vóór het Schnitgerorgel – dit weekend voor publiek toegankelijk zijn.


Proef openstelling

Academiehuis De Grote Kerk Zwolle is het komend weekend op 9, 10 en 11 april één van de 25 monumenten in Nederland die tijdelijk open mogen voor een beperkt publiek. Het gaat om een proef voor de cultuursector waarbij wordt gekeken hoe de sneltestinfrastructuur het best kan worden ingericht.

De kerk is op de aangegeven dagen open van 10.00 – 17.00 uur. Als u de kerk wilt bezoeken, kunt u een tijdslot reserveren via de website van het Academiehuis. Als u dat doet wordt u ook doorgeleid naar de reservering voor een sneltest, omdat u een negatieve test moet kunnen laten zien, die maximaal 40 uur oud is. Als u op de knop hieronder klikt, komt u terecht op de reserveringspagina van het Academiehuis. U vindt daar aanvullende informatie.


Afgezien van het hierboven genoemde weekend blijft Academiehuis De Grote Kerk Zwolle – vanwege de coronamaatregelen en de restauratie – tot nader bericht voor publiek gesloten.

De kerk wordt de komende jaren onder handen genomen. Dit betekent dat er aanpassingen nodig zijn om de orgelconcerten door te kunnen laten gaan: het Schnitgerorgel is volledig ontruimd ter voorbereiding op de grote restauratie. Het Leeuwenbergh-orgel – waar voorlopig alle concerten op zullen plaatsvinden – is volledig ingepakt om te voorkomen dat bouwstof en -gruis in het orgel komen.

Deze situatie levert helaas beperkingen op in het kijk- en luistergenot, maar het alternatief van enkele jaren helemaal geen klinkende muziek meer in Academiehuis De Grote Kerk sprak ons – en wij hopen u net zo – allesbehalve aan. Daarom wordt alles in het werk gesteld om toch (orgel)muziek te kunnen blijven aanbieden. Wij verwachten vanaf het tweede of derde kwartaal van 2021 weer concerten te kunnen organiseren. Wij houden u van de ontwikkelingen op de hoogte.

Voor meer informatie: zie de website van het Academiehuis.