Zweeds Marktconcert

Marktconcert door Anders Gustavsson Forsling op zaterdag 28 januari 2023!

Speeltafel Leeuwenbergh-orgel van Flentrop, Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Op zaterdag 28 januari 2023 een bijzonder marktconcert: de Zweedse organist Anders Gustavsson Forsling uit Stockholm verzorgt voor u het marktconcert in Academiehuis Grote Kerk Zwolle! Kom genieten van een (ruim) half uur mooie orgelmuziek op het (tijdelijk geplaatste) Leeuwenbergh-orgel van Flentrop in de gerestaureerde ruimte van de kerk.

Gustavsson Forsling speelt werken van Buxtehude, Mendelssohn en uit zijn eigen omgeving van Johan Helmich Roman (ed: Bedrich Janaček) “Allegro con spirito” van Drottningholmsmusiken en Anonymus (Gävle around 1800, ed: Claes Holmgren) het “Adagio och Allegro B-dur”. Het belooft een bijzonder concert te worden.

Lees verder Zweeds Marktconcert

Orgelconcerten tijdens Open Academiehuis op zaterdag 21 januari

Op zaterdag 21 januari 2023 houdt Academiehuis Grote Kerk Zwolle Open Huis. Een dag vol activiteiten en muziek. Dé kans om het vernieuwde Academiehuis te bewonderen en kennis te maken met de nieuwe kleuren van het Schnitgerorgel! En met (orgel)concerten door Martin van Heerde & Bert Gelderman (13.00 uur) en Toon Hagen & Clara de Vries (17.00 uur).

De hele dag door zijn er activiteiten waaronder een Huisportret-tekenaar, een Kinderplein, exposities van Marbles, 038 Zwollenaartjes en Broos en scènes “Van Verleden naar Heden”.

Programma

Hele dag Kinderplein met om 14:30 uur Doe-orgel

11.30 uur: Rondleiding door Orgel & Balgenkamer

13.00 uur: Marktconcert door Martin van Heerde & Bert Gelderman

14.30 uur: Doe-orgel (Kinderplein)

16.00 uur: Rondleiding door Orgel & Balgenkamer

17.00 uur: Namiddagconcert door Toon Hagen (orgel) & Clara de Vries (zang)

Lees verder Orgelconcerten tijdens Open Academiehuis op zaterdag 21 januari

Restauratie Orgelkas vrijwel afgerond

We wensen u als stichting Schnitgerorgel Zwolle een gezond en fantastisch jaar toe waarin u veel van muziek en culturele schoonheid mag genieten! Ook ten aanzien van de restauratie van het Schnitgerorgel valt er het nodige te genieten. In de tweede week van januari is door de schilders en de orgelbouwer de laatste hand gelegd aan de restauratie van de orgelkas. Ruim een half jaar is gewerkt aan het repareren en restaureren van beelden, houtwerk en (draag)constructies.

Lees verder Restauratie Orgelkas vrijwel afgerond

Schilder-leerling werkt aan Schnitgerorgel

Het schilderwerk aan de buitenkant van het Schnitgerorgel nadert zijn voltooiing. Een puik staaltje restauratiewerk waarbij onder advies van kleuradviseur Bert Jonker en orgeladviseur Cees van der Poel ook door jonge mensen wordt gewerkt aan het orgel. Nadat in de zomer het beeldhouwwerk was gerepareerd en gerestaureerd waar dat nodig was door houtsnijder Jan van Harskamp gingen de restauratieschilders van Ovink en Wolters aan het werk.

Een mooie impressie van dit werk verscheen afgelopen week in de Swollenaer en op de website van RTVFocus. In de artikelen aandacht voor tweedejaars studente Gilia van der Leeuwen van de opleiding Specialist Schilder aan Cibap – vakschool voor vormgeving.

Geen marktconcert op zaterdag 3 december!

Speeltafel Leeuwenbergh-orgel van Flentrop, Academiehuis Grote Kerk Zwolle

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving zal geen marktconcert plaatsvinden op zaterdag 3 december. Daarmee zijn de concerten van de Zwolse orgelmiddag de laatste van dit jaar geweest. In verband met sluiting van Academiehuis Grote Kerk ten behoeve van het afbreken van het steigerwerk wordt de marktconcertserie in januari van het nieuwe jaar weer opgepakt. Houd onze website in de gaten voor aankondigingen van concerten!