Actueel

speeltafel Leeuwenbergh-orgel

Marktconcerten in Oktober

Sinds eind juli zijn de marktconcerten weer in ere hersteld. Regionale organisten worden gevraagd om belangeloos een kort concert van circa 30 minuten te verzorgen op het Leeuwenberghorgel in het Academiehuis/de Grote Kerk Zwolle.

Een half uurtje ontspannen en genieten van een bijzonder instrument in een bijzondere kerk, het stadshart van Zwolle. U bent van harte welkom binnen te lopen. De toegang is gratis, maar u wordt wel gevraagd om een vrijwillige bijdrage voor de restauratie van het wereldberoemde Schnitgerorgel van de Grote Kerk. Dat is de reden waarom de organisten belangeloos voor u willen spelen. Voor meer informatie over de restauratieplannen: zie hiervoor de pagina Nu en de Toekomst op deze website.

Vanaf oktober vinden de marktconcerten plaats op de zaterdag om 13.00 uur. De komende concerten worden verzorgd door:

3 OktoberZaterdag 13.00 uurMartin van Heerde
10 OktoberZaterdag 13.00 uurMartien de Vosprogramma
17 OktoberZaterdag 13.00 uurBert Geldermanprogramma
24 OktoberZaterdag 13.00 uurLuuk Schuurmanprogramma
31 OktoberZaterdag 13.00 uurJaap Zwartprogramma

Praktische informatie

Het aantal bezoekers in de Grote Kerk is – vanwege de onlangs aangescherpte coronamaatregelen– de komende weken helaas beperkt tot 30 bezoekers. Met dat aantal mensen in zo’n immense ruimte is een unieke, maar zeker ook veilige beleving gegarandeerd. Om zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen mee te genieten van de gepresenteerde muziek, hopen we over niet al te lange tijd de concerten te kunnen streamen, zodat u ze thuis ook kunt beluisteren.

Verder zult u merken dat de kerk zelf ook onder handen wordt genomen. Dit betekent dat er aanpassingen nodig zijn om de orgelconcerten door te kunnen laten gaan: het Leeuwenbergh-orgel wordt grotendeels ingepakt om te voorkomen dat bouwstof en -gruis in het orgel komen. Dit betekent helaas beperkingen in het kijk- en luistergenot, maar het alternatief van enkele jaren helemaal geen klinkende muziek meer in Academiehuis De Grote Kerk sprak ons – en wij hopen u net zo – allesbehalve aan. Daarom is alles in het werk gesteld om toch (orgel)muziek te kunnen blijven aanbieden.

Voor meer informatie: zie de website van het Academiehuis.