Actueel

Benefietconcert op 30 september om 20.00 uur!

Vorig jaar bestond het Schnitgerorgel op 2 oktober precies 300 jaar. Een groot muziekfestival in voorbereiding moesten we door de coronaperikelen op het laatste moment afblazen. We zijn blij dat we nu samen met stichting Zwolle Baroque en Academiehuis Grote Kerk in het weekend van 30 september tot en met 2 oktober alsnog het festival kunnen laten plaatsvinden ter gelegenheid van het 300 (+1) jarig bestaan van het Schnitgerorgel. Het Benefietconcert is onderdeel van het muziekweekend ‘Zwolle Baroque‘. Met Ton Koopman, Toon Hagen en Hannes Minnaar staat de openingsavond garant voor muzikaal vuurwerk! Mis het niet. De opbrengst is voor de restauratie van het Schnitgerorgel.

Kaarten voor dit concert – met gesprek over de bijzondere waarde van het majestueuze Schnitgerorgel onder leiding van Radio-4 presentator Ab Nieuwdorp – zijn à € 10,- te bestellen via de website van Academiehuis Grote Kerk.

In het bruisende muziekweekend staan verder op zaterdag 1 en zondag 2 oktober de beste nationale én Zwolse musici op diverse podia in de stad. Ook zij vestigen de aandacht op het wereldberoemde grootste nog overgebleven barokorgel van de wereld: het Schnitgerorgel in Academiehuis Grote Kerk, waarvan de grote restauratie is begonnen. Benieuwd naar meer aanbod van dit weekend? Kijk dan op www.zwollebaroque.nl. Alle grote concerten met korting meebeleven? Kies dan voor het Baroque Partout.


Rik Melissant verzorgt marktconcert op 1 oktober!

Speeltafel Leeuwenbergh-orgel van Flentrop, Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Vanaf Monumentendag is weer een nieuwe serie marktconcerten gestart voor de tweede helft van dit jaar. Zaterdag 1 oktober a.s. is het de beurt aan Rik Melissant (Goeree-Overvlakkee)! Rik speelt werken van J.P. Sweelinck, J.S. Bach en W.A. Mozart. Kom langs om 13.00 uur en geniet een halfuurtje van mooie orgelmuziek op het tijdelijke Leeuwenbergh-orgel van Flentrop in Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Neem ook even de tijd om de voortgang te bewonderen van de restauratie van kerk en Schnitgerorgel. Er is steeds meer kleur te ontdekken op de orgelkas en een contour van wat het gaat worden wordt langzamerhand zichtbaar.

De concerten op het Leeuwenbergh-orgel beginnen om 13:00 uur en zijn gratis toegankelijk. De organisten die spelen, werken belangeloos mee ten gunste van de restauratie van het Schnitgerorgel. Bezoekers wordt om een gift gevraagd na afloop van het concert. Deze komt ten goede aan de aanstaande restauratie van het beroemde Schnitgerorgel uit 1721. Maar u kunt ook bijdragen in de vorm van een pijpadoptie of door het kopen van wijn. Zie daarvoor de QR codes in het menu hiernaast of ga naar onze sponsorpagina.


Beeldenadoptie ten behoeve van de restauratie!

We hebben een variant op de pijpenadoptie bedacht: de schilders en beelhouwer zijn nu hard bezig met het opknappen van de beelden en het bijwerken van de buitenkant van de orgelkas. Het onderzoek naar de definitief te schilderen kleuren wordt binnenkort afgerond, waarna het schilderwerk kan beginnen.

U kunt de beelden waaraan gewerkt wordt adopteren! De orgelkas is zeer rijk versierd en een schitterend topstuk van snijwerk en versierkunst uit de periode van de Barok (eerste helft 18e eeuw). Hoe leuk is het om in navolging van financiers van 300 jaar geleden uw naam (of de naam van uw bedrijf) te verbinden aan een beeld van het orgel? Via de link komt u bij de brochure waarin de mogelijkheden op een rij zijn gezet. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op via info@schnitgerorgelzwolle.nl. Bij serieuze interesse is er ook de mogelijkheid om de beelden ter plekke te bekijken zolang de steigers er nog staan tot eind van dit jaar.

Als alle 26 beelden zijn geadopteerd is het gat met ruim € 163.000,- verder gedicht. Helpt u mee om alle mogelijkheden die er zijn te benutten zodat Zwolle begin 2026 weer beschikt over een volledig gerestaureerd Schnitgerorgel?

Neem bij bijzondere wensen of ideeën vooral met ons contact op via info@schnitgerorgelzwolle.nl.

foto’s van het werk aan de beelden van de orgelkas: Cees van der Poel


Helpt u mee?

De kosten van de restauratie bedragen in totaal ruim € 2 miljoen. Met de inmiddels toegekende bijdragen van provincie en rijk is € 1,2 miljoen gedekt. Dit betekent ook dat er nog een bedrag van ongeveer € 800.000,- bij elkaar moet worden gebracht om de restauratie volledig uit te kunnen voeren! Een enorme opgave. En we hebben al mooi nieuws: verschillende particulieren en een aangeschreven fonds hebben in totaal al € 190.000,- aan bijdragen toegezegd! Nog ruim € 610.000,- te gaan! Om dit gat te dichten zijn we nog in gesprek met verschillende partijen, worden fondsen aangeschreven en hebben we weer twee bijzondere acties voor u die we in deze nieuwsbrief graag onder uw aandacht brengen. Lopende acties zoals de pijpenadoptie (kan al vanaf € 25,- per pijp) en wijnverkoop (van elke verkochte fles gaat € 2,50 naar het Schnitgerorgel) gaan gewoon door!

Uw hulp is hard nodig om alle mogelijkheden die er zijn te kunnen benutten, zodat de restauratie van het prachtige Schnitgerorgel in één keer uitgevoerd kan worden en we begin 2026 kunnen genieten van een volledig gerestaureerd Schnitgerorgel. Hoe mooi zou dat zijn!

Hebt u ideeën voor het aanboren van andere (financiële) bronnen? Schroom niet en benader ons met uw idee!