Openings concert

Ingebruikname van het tijdelijk orgel.

Na een jaar met weinig orgelklanken in Academiehuis de Grote Kerk, klinkt sinds kort weer een groot orgel! Op zaterdag 14 december j.l. werd het tijdelijke orgel in Academiehuis de Grote Kerk in gebruik genomen.

Met een gevarieerd concert door organist Toon Hagen en saxofoonkwartet Nomen Nominandum kon men kennismaken met dit orgel, ook wel het Albert Schweitzer orgel genoemd.

Het Schnitgerorgel staat inmiddels een jaar leeg, in afwachting van een ingrijpende restauratie. Omdat dit meerdere jaren gaat duren is gezocht naar een tijdelijk vervangend orgel. Het tijdelijke orgel is afkomstig uit gebouw de Leeuwenbergh te Utrecht. Het werd daar gebouwd door Dirk Andries Flentrop, die tegelijkertijd de vorige restauratie van het Schnitgerorgel in Zwolle (1953-1956) uitvoerde. Aan het Leeuwenbergh orgel is te horen hoe Flentrop zich voor zijn eigen orgels liet inspireren door het Schnitgerorgel. In Utrecht was Flentrop aanbevolen door de bekende arts/theoloog Albert Schweitzer. Ook in Zwolle had Schweitzer contacten en gaf hij In 1932 een concert op het Schnitgerorgel.

In de Leeuwenbergh kerk zijn vele orgelconcoursen gehouden. Ook werden er examens afgenomen op het orgel. Veel Nederlandse organisten hebben daar herinneringen aan. Vorig jaar werd het orgel uit de Leeuwenbergh verwijderd in verband met verbouwingsplannen. Juist op dat moment werd in Zwolle besloten dat de pijpen uit het Schnitgerorgel verwijderd moesten worden om ze te beschermen tegen bouwstof. Na de herinrichting van de Grote Kerk was er behoefte aan een tijdelijk orgel. Overplaatsing van het orgel uit de Leeuwenbergh naar Zwolle is daarmee een win-win situatie geworden.