Bachconcert door Toon Hagen

Op dinsdag 28 juli – de sterfdag van J.S. Bach – verzorgt Toon Hagen een Bachconcert op het tijdelijke Leeuwenbergh-orgel in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle. Om meer gevoel te krijgen bij het spelen en interpreteren van barokmuziek heeft Toon een video op Youtube geplaatst met korte toelichting op het spelen van barokmuziek. Een leuke introductie op het concert.

Programma:                                      

  1. Fantasie et Fuga in c  (BWV 537)
  2. Partite diverse sopra : Christ, der du bist der Helle Tag (BWV 766)
  3. Fuga in c (BWV 575)
  4. Von Gott will ich nicht lassen (BWV 658)
  5. Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ(BWV 649)
  6. a) Toccata in F (BWV 540) – b) Jesus Christus unser Heiland (BWV 688) – c) Fuga in F      (BWV 540)

Toelichting op het programma (Toon Hagen):

Het concert opent met de melancholieke  Fantasie in c en de prachtige fuga die daarop aansluit is als het ware een wilskrachtig antwoord.

”Christ, der du bist der Helle Tag”: de variaties bij dit avondlied van de nog jonge Bach vormen een prachtige eenheid. De invloed van George Böhm is goed zichtbaar en hoorbaar. De toonsoort is f moll,een donkere toonsoort die we later in het programma weer tegenkomen bij “Von Gott will ich nicht lassen”. In beide werken is er op geheel eigen wijze sprake van een muzikale verbeelding naar het verlangen naar licht.

De koraalbewerking “Ach bleib bei uns..”: het orgelkoraal is een transcriptie van het derde deel uit cantate 6 voor de tweede Paasdag. Christus als licht in een donkere wereld.

De Toccata in F van Bach: een eindeloze dans. Geen vanzelfsprekende vrolijkheid, hij bevrijdt zich, zo lijkt het. En in de Fuga hoor ik dat ook: “Het gaat allemaal niet zonder kleerscheuren maar het komt goed”.

De koraalbewerking “Jesus Christus unser Heiland” is in vele opzichten een intens werk. Het is een trio waar de melodie in lange noten in het pedaal verschijnt. Het vrije stemmenspel van de 2 andere stemmen is heftig, maar heeft ook een heerlijke onontkoombare ritmiek.

Praktische informatie

Het aantal bezoekers is – vanwege corona – beperkt tot 100 bezoekers per concert. Met dat aantal mensen in zo’n immense ruimte is een unieke, maar zeker ook veilige beleving gegarandeerd. Vooraf kaarten bestellen is helaas noodzakelijk.

Aanvang: 19.30 uur, kerk open om 18.45 uur
Kaarten:  €15,-

Voor meer informatie verwijzen we u graag naar www.academiehuis.nl/evenementen/
Daar kunt u de kaarten voor dit concert bestellen. U kunt de button hieronder ook gebruiken om rechtstreeks naar de bestel-website van Academiehuis te gaan.