Orgelconcerten tijdens Open Academiehuis op zaterdag 21 januari

Op zaterdag 21 januari 2023 houdt Academiehuis Grote Kerk Zwolle Open Huis. Een dag vol activiteiten en muziek. Dé kans om het vernieuwde Academiehuis te bewonderen en kennis te maken met de nieuwe kleuren van het Schnitgerorgel! En met (orgel)concerten door Martin van Heerde & Bert Gelderman (13.00 uur) en Toon Hagen & Clara de Vries (17.00 uur).

De hele dag door zijn er activiteiten waaronder een Huisportret-tekenaar, een Kinderplein, exposities van Marbles, 038 Zwollenaartjes en Broos en scènes “Van Verleden naar Heden”.

Programma

Hele dag Kinderplein met om 14:30 uur Doe-orgel

11.30 uur: Rondleiding door Orgel & Balgenkamer

13.00 uur: Marktconcert door Martin van Heerde & Bert Gelderman

14.30 uur: Doe-orgel (Kinderplein)

16.00 uur: Rondleiding door Orgel & Balgenkamer

17.00 uur: Namiddagconcert door Toon Hagen (orgel) & Clara de Vries (zang)

De kerk is klaar!

Na jaren van restaureren is de kerk zo goed als klaar! U kunt het vernieuwde, grootste overdekte plein van Zwolle in volle glorie komen bewonderen. Loop vooral naar binnen en geniet van de frisse kleuren en vriendelijke uitstraling in de kerk. De hele dag door zijn er activiteiten waaronder een Huisportret-tekenaar, een Kinderplein, exposities van Marbles, 038 Zwollenaartjes en Broos en scènes “Van Verleden naar Heden”. U heeft alle gelegenheid om ook rustig te neuzen tussen de boeken van de duurzame boekenmarkt en/of wat lekkers te eten en te drinken.

De orgelkas is ook klaar!

Na het startsein in april vorig jaar is sinds de zomer onder leiding van orgeladviseur Cees van der Poel en kleurspecialist Bert Jonker door schilders, beeldhouwer, orgelbouwer en bladgoudspecialist keihard gewerkt aan de orgelkas van het Schnitgerorgel. Het resultaat is indrukwekkend en verrassend! Uitvoerig onderzoek heeft een goede reconstructie mogelijk gemaakt van de kleuren die het orgel in 1723 gehad moet hebben en wat ook een voorwaarde was voor de rijkssubsidie. Totaal anders dan de afgelopen 190 jaar! U bent dus getuige van iets unieks.

Welkom!

Op zaterdag 21 januari kunt u deze orgelkas komen bewonderen. Met dit heugelijk feit kan het niet anders dan dat er orgelmuziek gaat klinken. En u heeft nu de kans om het (lege) orgel eens van binnen te bekijken om een idee te krijgen van de omvang van het instrument. Kom langs en geniet!

PS: hoewel de buitenkant van het orgel klaar is, gaat de restauratie van de binnenkant nog tijd vragen tot eind 2025. Daar is nog steeds heel veel geld voor nodig. Steun de restauratie waar u kan, door mee te doen en mensen te attenderen op onze acties.