Programma Zwolse orgelmiddag 26 november

Zwolse orgelmiddag op 26 november 2022!

Speeltafel Leeuwenbergh-orgel van Flentrop, Academiehuis Grote Kerk Zwolle (foto: Gerard van der Sluijs)

Op zaterdag 26 november organiseren we in Academiehuis Grote Kerk, Plantagekerk en de voormalige Broerenkerk, een Zwolse orgelmiddag met concerten en bijeenkomsten waarbij we met elkaar o.a herinneringen ophalen aan Lucas Lindeboom, voormalig organist van de Grote Kerk Zwolle. Orgeladviseur Cees van der Poel verzorgt een lezing over de restauratie van het Schnitgerorgel en er wordt een bundel met niet eerder verschenen muziek van Lucas Lindeboom gepresenteerd. Gratis toegang en bij aankomst ligt een uitgebreid programmaboekje voor u klaar met diverse herinneringen aan Lucas Lindeboom. Aanmelding vooraf is niet nodig.

Programma

12.30 – 13.00 uur Bespeling Taylor-beiaard Peperbustoren O.L.V. Basiliek Ossenmarkt
door Stadsbeiaardier Martien van der Knijff

13.00 – 13.45 uur Bespeling Flentrop Orgel (Leeuwenbergh-orgel) in Academiehuis Grote Kerk door Ab Weegenaar

14.00 – 15.00 uur Bespeling Proper/Hendriksen&Reitsma-orgel in de Plantagekerk
door Marijn de Jong, Bert Gelderman en Martin van Heerde

15.15 – 16.00 uur Lezing over de restauratie van het Schnitgerorgel in Academiehuis Grote Kerk door orgeladviseur Cees van der Poel

16.00 – 16.30 uur Bezichtiging Balgenkamer en orgelbalkon van het Schnitgerorgel in Academiehuis Grote Kerk onder leiding van Fré Douma

16.30 -17.15 uur Bespeling Flentrop Orgel (Leeuwenbergh-orgel) in Academiehuis Grote Kerk door Martin van Heerde, Bert Gelderman en Marijn de jong

18.10 – 19.00 uur  Bespeling Scheuer-orgel in de voormalige Broerenkerk (thans Boekhandel Van de Velde in de Broeren) door Bert Gelderman, Marijn de Jong en Martin van Heerde.


Helpt u mee?

De kosten van de restauratie van het Schnitgerorgel bedragen in totaal ruim € 2 miljoen. Met de inmiddels toegekende bijdragen van provincie en rijk is € 1,2 miljoen gedekt. Dit betekent ook dat er nog een bedrag van ongeveer € 800.000,- bij elkaar moet worden gebracht om de restauratie volledig uit te kunnen voeren! Een enorme opgave. En we hebben al mooi nieuws: verschillende particulieren en een aangeschreven fonds hebben in totaal al € 200.000,- aan bijdragen toegezegd! Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen zijn we nog in gesprek met verschillende partijen, worden fondsen aangeschreven en bedenken we nieuwe acties.

Lopende acties zoals de beeldenadoptie (uw naam of de naam van uw bedrijf verbinden aan één van de 26 beelden van het orgelfront) de pijpenadoptie (kan al vanaf € 25,- per pijp) en wijnverkoop (van elke verkochte fles gaat € 2,50 naar het Schnitgerorgel) gaan gewoon door!

Uw hulp is hard nodig om alle mogelijkheden die er zijn te kunnen benutten, zodat de restauratie van het prachtige Schnitgerorgel in één keer uitgevoerd kan worden en we begin 2026 kunnen genieten van een volledig gerestaureerd Schnitgerorgel. Hoe mooi zou dat zijn!

Hebt u ideeën voor het aanboren van andere (financiële) bronnen? Schroom niet en benader ons met uw idee via info@schnitgerorgelzwolle.nl.